Изкуството и Първата поправка, част 1

Арнолд Леман, бивш директор на музея Бруклин

21:30 | 25 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Преди малко повече от 20 години нова изложба в музея в Бруклин, подходящо озаглавена Сензация, предизвика фурор в New Йорк Сити. След като тогавашният кмет Руди Джулиани поиска музея да спре показването на картина на черната Мадона, която включва слонска тор като част от творбата и заплаши да спре публичното финансиране на музея -  случаят завърши в съда. Сагата е описана в нова книга от човека, който е управлявал музея по това време. Той е Арнолд Леман. Книгата е Сензацията: Мадоната, кметът, медиите и първата поправка.

Казвам добре дошъл на Г-н Леман в Bloomberg, за да ни разкаже всичко за нея. Благодаря Ви много за това, че сте с нас. Повечето от нас, които сме били наоколо по това време, си спомняме нещо по този въпрос. Но поставете го в контекст, защото повечето беше само за тази една картина и спора с кмета Джулиани. Разкажете ни за изложбата като цяло. Какво Ви накара да я опишете?

Преди всичко изложбата първоначално е била организирана от Кралската академия в Лондон и към този момент включваше най -прогресивните и авангардни художници, работещи във Великобритания и може би в цяла Европа по онова време.

И тъй като влизахме в новия 21 век си мислех, че новаторска изложба като тази би била чудесна за музея в Бруклин, който има много дълга история в излагането на съвременно изкуство.

Имаше много гняв към нея и в Лондон, но бе насочен към различни произведения на изкуството.

Когато дойде в Бруклин, знаехме че работата ще бъде провокативна и предизвикателна, но нямахме представа, че ще възникнат политически въпроси, които да създадат такъв шум, не само на национално, но и на международно ниво.

Имаше около 100 произведения на изкуството в изложбата. Много от тях са по -провокативни от Света Богородица на Крис Офили, която  тогавашния кмет Руди Джулиани осъди. Но не беше само той. Беше осъдена от католическата църква. Беше осъдена от много хора, от много консервативни хора. Но също така трябва да помним, че в този момент Джулиани не беше кметът, когото хората в Ню Йорк обичаха и той беше в необявена надпревара за Сената срещу Хилари Клинтън.

Така че той се обръщаше към най-консервативните гласове от северната част на Ню Йорк, може би в Статън Айлънд и други места, защото беше загубил доста подкрепа в целия Ню Йорк.

И това му даде невероятно консервативна платформа, която ни отведе всички във федералния съд, защото съдихме кмета и града на Ню Йорк. И съдихме Джулиани не само като кмет, но и лично. Бяхме в съда шест месеца.