Ще дойде ли появи гоблинът на унищожаване на търсенето

Рик Райдър, инвестиционен директор на глобален фиксиран доход в Blackrock

20:00 | 25 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

Рик, чухме че с наближаването на Хелоуин говорите за това, че ще се появи гоблинът на унищожаване на търсенето. Предстои ли унищожаване на търсенето?

На някои места, да. Компаниите имат необикновено ценообразувателна власт днес, поради това, че търсенето е толкова силно.

Разглеждайки някои цифри през този почти двугодишен период на Covid, през който потребителите са изразходвали недостатъчно средства спрямо това, което e било исторически. Значи има недостатъчно изразходвани средства.

Вземаме тези числа и ги разглеждаме спрямо стимулите от  2 трилиона, които бяха отпуснати. Търсенето е изключително. Но компаниите вече имат ценова сила и вие виждате, че цените се увеличават значително.

Виждаме, че при неща като енергията, при която има значителен дисбаланс между търсене и предлагане, това води до по-високи цени на енергията.

Търсенето не е еднакво, тъй като при жилищния пазар се вижда много ясно, че пазарът има тенденция към забавяне на своя ход. Хората просто спират да купуват къщи и той се забавя за определен период от време.

Има известно унищожаване на търсенето, което се случва при някои потребителски дълготрайни стоки, когато се получава значително увеличение на цените поради шокове във веригата на доставки или шокове при енергийния пазар.

Така че има известно обезценяване на търсенето.

Като казвам това, мисля, че след известно времето част от инфлацията ще започне да намалява и някои от веригите на доставки ще отворят отново. Капитализацията отново расте. Броят на платформите се увеличава. Увеличава се производителността на енергия. Ако понижите част от този инфлационен импулс, подобно на това, което Фед описа мисля, че търсенето е невероятно и ще продължи. Но определено има някои, които го описват като стагфлация. Смятам, че е дезориентиране. Търсенето е огромно. Но без съмнение хората ще се сдържат в някои сфери, защото те очакват спад на цените.

Разбира се, не става въпрос само за стоки и услуги, а и за работници. Искам да кажа, че има много свободни работни места. Намалели са малко, но все още са близо до нови рекордни нива. Какво ще кажете за това? Какво ще коригира тази ситуация?

Дейвид, проучих това назад до Първата световна война. Никога не сме сме имали по-горещ трудов пазар и само като погледнем величината на наемането на работна ръка от Amazon и Walmart – сто хиляди, сто и петдесет хиляди работни места за хора, които те търсят, за да запълнят тези позиции...

А освен това, ако погледнем биотехнологиите и технологиите, мисля, че преминаваме през изключителни, исторически нива на ниска безработица, защото просто няма достатъчно хора.

Интересно е да наблюдавам какво се случва в ресторантите и хотелиерството, където често има текучество на работната ръка и не е най-високоплатената работа. Смятам, че е трудно да се върнат много от тези работници, защото има толкова много налични работни места в други области.

Честно казано не гледам толкова отблизо данните за заплатити, колкото някои от данните за свободни работни места. Те ще бъдат високи за определен период, тъй като наскоро се пенсионират повече хора и това ще отнеме много хора от работната сила.

Така че ще има недостиг на предлагане на човешки капитал, който ще се задържи за продължителен период от време и ще поддържа заплатите високи.

И между другото не само директните заплати, но обезщетенията и други форми на възнаграждения на работници, които ще бъдат исторически високи.