Panmure: Комуникацията на BoE е истинска каша

Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon

17:26 | 22 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Питам се дали е възможно растящите брой на смъртни случаи от Ковид, за които спомена Марк Къдмор, да накарат английската централна банка да се въздържи от повишаване на лихвите?

Това определено е един от факторите, които Bank of England трябва да прецени спрямо повишената инфлация и нейната посока на развитие.

Научихме, че тя е над 3% , а с напредването на зимата се очаква да надвиши 4%. Но тук се намесват насрещните ветрове в търсене то и смятам, че британското правителство не гори от  желание да налага повече законови ограничения в ежедневието на хората.

Хората във Великобритания също обмислят ситуацията и взимат своите решения за собственото си поведение, а това води до спад в потребителското доверие, в търсенето и в цикличните дейности. А това се нещата, които изправят  Bank of England пред наистина тежко предизвикателство, предвид състоянието на пазарите на фючърси днес.

Става въпрос не само за това, което правителството ни казва да правим по време на пандемия, но и за това какво ние решаваме да правим. Дори за момент да забравим за Ковид, управителят на централната банка Андрю Бейли често е заявявал, че е наясно, че по-високите лихви няма да оправят някои неща, които спъват британската икономика. Те няма да намерят шофьори за камионите, няма да намерят повече чипове за уредите, които работят с тях... тогава защо той възприема този агресивен тон, щом не възнамерява да повиши лихвите? Какво искате да видите като монетарна политика?

Не бих искал да критикувам гуверньора, защото за момента комуникацията му е истинска каша.

Очевидно, той уведоми икономиката, че няма да пренебрегнат този период, ако инфлацията продължи да е такава в средносрочен план. Това заяви той в петък, като говореше за средносрочния план както по отношение на очакванията, така и по отношение на настоящето.

Но според мен пазарът разтълкува думите му в прекалена дълбочина, тоест да очакваме такъв тип повишение на лихвите, какъвто бихме могли да очакваме ако търсенето беше силно, ако търсенето тласкаше инфлацията нагоре. Но вие, както винаги сте права, тук става дума за предлагането, а централните банки нямат ефикасни инструменти за справяне с трудностите пред предлагането като част от икономиката. А това е точно такъв проблем.