МВФ: Годишният БВП на Китай може да падне под прогнозата

Хелге Бергер, директор за Китай в МВФ

19:31 | 20 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

В много отношения Китай е от изключително значение за глобалната икономика в момента. Вие преразгледахте прогнозата си за БВП и я снижихте от 8,4% до 8%. Тази седмица разбрахме за значителното забавяне в растежа на БВП през третото тримесечие и мнозина вече доста намаляват прогнозите си за четвъртото тримесечие. Възможно ли е годишната стойност на БВП в Китай да е дори и по-ниска от вашата прогноза?

Определено може да се открие такава възможност. Ако се върнем назад, ще видим, че факторите, тласкащи растежа надолу все още са налице: значителна фискална консолидация, изоставащо потребление и частни инвестиции, особено в някои сектори. Рисковете се трупат и в глобален мащаб. Проблемите с предлагането, които също засягат Китай, говоря за микрочиповете. Освен това проблемите и напрежението в строителния сектор към които се добави и недостигът на енергия, така че това са все рискове, които се натрупват. Но засега ние сме удовлетворени от прогнозата ни за годината.

Когато говорим за рискове, МВФ казаха, че прогнозите за растежа в Китай отразяват последиците от затягането във финансовите инвестиции в недвижими имоти. Естествено, дълговият срив на Evergrande е значителен фактор за това. Доколко голям риск е това за икономиката?

За момента рискът е ограничен. Видяхме, че някои фирми имаха затруднения, но разпространяването на риска в сектора като цяло и към банките и макроикономиката не се състоя. Това се дължи на факта, че налице е разбиране, че правителството разполага с нужните инструменти да ограничи бъдещия риск. Но това не означава, че не си струва да се следи ситуацията. Винаги има риск от ескалация и се надяваме, че властите продължават да следят развитието му.

Ако се върнем назад, има причина за намаляване на задлъжнялостта в сектор. Това е сектор с висока задлъжнялост, така че постепенното намаляване на дълговете е добре дошло, но то не трябва да се случва твърде бързо или твърде бавно.