Джонсън: Великобритания залага на зелените инвестиции

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

12:58 | 20 октомври 2021
Обновен: 13:51 | 20 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Предстои глобалната инвестиционна среща на върха съвсем скоро. Всички капитани на индустриите и финансите от цял свят идват тук.

Току-що обявихте сделки на стойност 10 милиарда паунда и 30 000 работни места. Но тези хора са твърди реалисти. Те гледат Великобритания и виждат че няма толкова много преки чуждестранни инвестиции през последните няколко години.

Има опашки на порт Филикстоу, проблеми с шофьорите на камиони. Те знаят също, че все още нямаме сделка с ЕС относно услугите, които са от решаващо значение за лондонското Сити. Имаме много високи данъчни ставки.

Как ще убедите тези здравомислещи хора да дойдат и да вложат още пари във Великобритания?

Преди всичко Обединеното кралство остава дестинация номер едно за преки чуждестранни инвестиции. Едно колосално привлекателно място за хората да идват и инвестират. Виждаме огромни инвестиции само за последните няколко седмици.

Така че да, срещата на върха, която имаме в световен мащаб, инвестиционната среща на върха вече е успех, тъй като голяма част от 10 милиарда ще отидат за зелените технологии и това в допълнение към около 5.8 милиарда.

Това стана благодарение на плана от 10 точки за революцията на зелената индустрия, който изготвих.

Но дългосрочните причини, поради които Великобритания остава привлекателна, както и краткосрочните и средносрочните причини са, че всички фундаменти остават същите. Моментът, езикът, върховенството на закона, дълбоките запаси  от ликвидност в лондонското Сити, привлекателността да имаме много от най-добрите университети в света. Това е моментът, точният момент, защото имаме редица неща, които съвпадат.

Великобритания решава да направи голям залог на зелените технологии.

Правителството въвежда регулаторна рамка за насърчаване на частния сектор да влезе в това по начин, който работи.

Цитирах някои от цифрите за инвестицията, които очакваме. 

И така залагаме много на вятърна енергия, на водород, на електрически автомобили, на гига-фабрики, на улавяне и съхранение на въглерод – на всичко това. И това е добър стимул за много инвестиции.

Но виждате също едно правителство, което създава основата за индустриални инвестиции в цялото Обединено кралство.

Правим огромни инвестиции в нова инфраструктура, от която отдавна се нуждаем в тази страна за преодоляване на разликата в производителността ни.

Влагаме около 640 милиарда паунда в транспортната инфраструктура, в технологии и в умения. И това е различното, този нов подход, който поемаме за изравняване на приоритетите ни.

Третото нещо, което правим, нещо различно и ново разбира се е, че се възползваме от нашите регулаторни свободи.

Великобритания ще бъде още по-привлекателна като място за инвестиране и правене на бизнес, защото ще гарантираме, че когато става въпрос за зоните на растеж на 21 век, когато става въпрос за кибер или изкуствен интелект или редактиране на гени или квантови и всички тези технологии, Обединеното кралство е мястото, където да сложите своя долар или йена или каквото имате...

Вижте втора част на видеото.