Mashreq Capital избягва непредвидимите маневри в Турция

Оливър Кетълуел, директор „Фиксирана доходност и глобални портфейли“ в Mashreq Capital

08:30 | 19 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Относно риска, който сте склонни да поемете – имате силна търговия на спредове в Оман, Бахрейн на по-дълги позиции отколкото в Египет и Турция. Това спредова търговия ли е или е просто относително? Искате по-дълги позиции в Оман и Бахрейн спрямо тези в Египет и Турция. Как структурирате това предложение пред пазарите?

Ние присъстваме в Турция както и всички останали. Но тук ние вървим срещу пазара – всички казват, че Египет е фантастичен и той е такъв, но търговията е силно раздробена. Така че, ако ще влагаме капитал, то ще го впрегнем да работи извън Египет.

Същото важи и за Турция. Там имаме известна експозиция, но тя е незначителна и е краткосрочна, заради всички непредвидими маневри като уволненията на хора от централната банка преди заседанието по лихвите в четвъртък.

Затова не искаме да поемаме твърди мащабен риск в Турция.

Що се отнася до Оман и Бахрейн, фискалните баланси на двете страни изглеждат много по-добре при високите цени на петрола.

Оман и Бахрейн предприеха сериозни стъпки по фискалната реформа – Бахрейн евентуално ще удвои ДДС, а в Оман се обсъжда въвеждане на данък върху доходите. Всичко това се отразява добре на хазната и в двете държави.

Така че, по много причини ние бихме предпочели да инвестираме в Оман и Бахрейн, а не в Египет и Турция.