Доставки и пристанища: натискът продължава

Енда Кърън, Bloomberg

08:00 | 19 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Конкретно тук, в Хонконг и Шънджън има над 100 кораба, които чакат разтоварване, защото през миналата седмица тук преминаха два тайфуна. Забавянията в тези две пристанища ще са отразят и на пристанищата по западния бряг в САЩ и на пристанищата в Европа.

Това означава, че ще има забавяне и на доставките до супермаркетите, търговските центрове, а оттук и увеличаване на разходите за доставка на стоките и забавяне на момента, в който те достигат до потребителите.

Това ще има влияние върху инфлацията, а усещането е, че натискът върху снабдяването се влошава и ще продължи да бави глобалното възстановяване, както вече се вижда. Икономисти казват, че натискът, който в началото на годината изглеждаше временен, сега явно ще бъде много по-продължителен от очакваното.

Ако сте слушали интервюто с началника на пристанището в Лос Анджелис, той каза, че те ще работят 24 часа, без почивни дни през следващите няколко месеца. Но в САЩ се очаква забавяне на растежа каквото не сме виждали до сега. Това само един елемент от картината ли е? Защото пристанището на Лос Анджелис е само един пример.

Определено е така. Мнозина говорят за това, че в момента се произвеждат много контейнери, дори и нови контейнеровози се строят в момента, увеличено е производството на полупроводници, но пристанища като това в Лос Анджелис изостават. И в един момент, нещата ще се нормализират.

Когато разговарям с производители, чувам, че те вече не говорят за коледните празници. По техните думи, това вече е изпуснат шанс или шанс, който не е съществувал. Те се тревожат за поръчките си и за пролетно-летния сезон и мислят за него.

Не виждат начин за преодоляване на сегашното забавяне, а дори и да се стигне до някакво облекчение за всички през следващата година, до намаляване на задръстванията, не мисля, че някой очаква съществено подобрение през следващите 6 месеца.

Натискът ще продължи. Глобалното търсене е все така силно, а производителите, особено в тази част на света, се затрудняват да задоволят това търсене и да доставят стоките си до пазара. Засега, историята се развива в посока на продължаващ натиск над снабдяването.