Документите на Пандора уличиха световни лидери

Сцила Алечи, разследващ журналист, ICIJ

12:44 | 4 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Това са други документи, различни от това, което сме имали преди. Защото например при документите от Панама разследването бе основано на един доставчик на офшорни услуги в Панама. В този случай имаме информация, която идва от 14 различни доставчици на услуги и юридически кантори по света.         

Най-различни юрисдикции – от Кипър до Сейшелските острови и други страни.

Това разследване ни показва как работи системата.

Не само как работи дадена компания, но как работят офшорните финанси по света.

Както казахте, открили сме над 300 политици, включително държавни глави. Споменахте краля на Йордания, но имаме и сегашния премиер на Чехия, сегашния президент на Кения и много лидери в Латинска Америка.

Забелязваме, че докато много от тях говорят срещу корупцията и обещават да спрат избягването на данъци и да увеличат прозрачността в своите страни, в същото основават кухи компании в други юрисдикции, за да отклоняват там активи, да купуват имоти и други.

Това говори за самата система и как въпреки че в някои случаи тези кухи компании не се използват за незаконна дейност, тайната на инвестицията, която осигуряват може да предпази тези видни политици от въпросите на обществото.

Забелязахме, че въпреки че има някои реформи и опити в някои страни да се подобри прозрачността, това не е достатъчно. Защото някои от тези доставчици на услуги не се интересуват от борба с престъпността или потенциално незаконно поведение. Много от тях обявяват проблемите с клиентите си едва след излизане на съобщенията в медиите. Не правят независими проучвания.

Забелязваме и как се е развивала системата в последните няколко години. Например въпреки че малки страни с нулеви данъци като Бахамските острови преди няколко години реши да се справи с някои проблеми в индустрията, на тяхно място се включиха други страни.

Например в САЩ някои щати, като Южна Дакота, според нашите анализи на базата на тези 12 млн документа, са привлекли над 15 чужденци, обвинени в нарушения в собствените си страни. Привлекли са ги в САЩ, помагат им да създават тръстове и тайни и кухи компании.

Така че смятаме, че това разследване може да предизвика нов дебат около това, което трябва да се направи още.