Какво очаква Австрия от изборите в Германия

Себастиан Курц, канцлер на Австрия

16:01 | 24 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

В Германия има избори, това е вашият най-близък съсед. Има възможност социалдемократите да формират някаква коалиция. Това променя ли баланса на силите в Европа?

Германия е най-голямата страна в Европа, двигател на общата икономика. Германските избори са важни не само за тази страна, но и за нас, в Австрия. За Европа като цяло.

Следихме кампанията много внимателно, но не е ясно какво ще стане.

Като христиандемократ се надявам коалицията, която управляваше досега да успее, защото е важно Германия да запази добрия за бизнеса подход, да остане конкурентна. Това  е важно не само за самата страна, но и за нас и останалите.

На европейско ниво споделяме много общи позиции с коалицията на Меркел като например че сме против дълговия съюз, срещу повече стимули и други.

Интересното в Германия е, че партия като вашата се оказва в коалиция със Зелените. Това вече сте го преживели. Ако аз съм новият канцлер на Германия, как бихте ме посъветвали да работя със Зелените?

Няма да сте вие и затова той няма да има нужда от съвет от нас.

Правилно казвате за коалицията със Зелените. Тя е  доста добра и възможност да се опитат да станат конкурентни, да са икономически успешни и в същото време да защитават околната среда и да се борят срещу климатичните промени.

Ние го правим и сме силно насочени към ВЕИ, иновациите и мисля, че много вероятно в Германия ще има подобна коалиция.