Пазари Азия, 20 септември 2021

Дейвид Инглес, Bloomberg Хонгонг

13:22 | 20 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Седмицата започна изключително трудно за много инвеститори в Азия. Преди да влезем в драматичните промени в цените, трябва да кажем, че много пазари в региона бяха затворени. Например Япония, Китай, Южна Корея и Тайван имат празници. Донякъде този елемент на по-малко ликвидност и обеми може би задълбочиха тези цени.

Въпреки това имаше по-малко възможности за инвеститорите да изразят и изтъргуват някои негативни теми, които излязоха покрай Evegrande и като цяло забавянето в Китай. Особено в имотите и суровините и събитията, които предстоят през седмицата.

Очакваме решенията на Фед и още 15 централни банки.

Въпреки това какво стана на пазарите? Продължаващия колапс на цената на желязната руда – 10% по някои контракти поведе надолу австралийския пазар. Той записа над 2% спад при затваряне.

Материалите – BGP, Rio Tinto, Fortescue – всички записаха сериозни загуби този понеделник.

Силният спад в Хонконг силно изненада мнозина.

По едно време Hang Seng Property падна с цели 2000 пункта – това е около 6,5%, почти 7%. Тревогата около Evegrande и възможността на компанията да изпълни някои от задълженията си тази седмица предизвика спада. Те имат един банков кредит, чието погасяване наближава. В четвъртък трябва да платят лихвите.

Всичко това се усложнява и задълбочава от факта, че имаме почивен ден на пазарите на континентален Китай. Днес и утре те са затворени. Освен това Хонконг  затваря в сряда и след това е Фед. Много събития се случват и има голяма несигурност как ще стане цялото това преструктуриране, което може да се очаква при Evergrande.

Компанията записа двуцифрен спад на цената на акцията си.

Казах, че имотният Hang Seng изгуби над 3%.

Почти всяка акция в основния индекс в Хонконг записа спад.

Специално ще спомена застрахователите AIA и още една компания изтриха около 5% по същата причина – експозицията им към имотните акции.

Започваме да виждаме в много отношения признаци за заразяване на всички тези пазари. Също като плочките на доминото, падат една след друга.

Въпреки това в Китай имаме празник и обикновените неща и методите, по които се справяме с пазарния риск и апетит – междубанкови курсове и ликвидност – всичко това днес го няма. Защото е празник.

Например междубанковите курсове днес не са нови.

Ще видим какво ще се случи утре и в следващите дни, когато ситуацията се доразвие. Ще видим дали това е всичко, но както казах, седмицата в Азия започна трудно.

Акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион са с 1,5% спад.