Милкен: Пекин решава дали Evergrande е твърде голям, за да фалира

Уилям Ли, главен икономист, институт Милкен

18:00 | 16 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

 

Знам, че сте били в призрачните градове с празни жилища. Обяснете ни как в една страна може да има макроикономически стимули, които позволяват километрите празни небостъргачи, довели до колапса на Evergrande?

Част от стратегията за развитие на Китай е да строи жилища. Защото финансовите инструменти в Китай са толкова примитивни, че хората нямат начин да пестят.

Затова купуването на имот е едно от най-важните неща за китайските семейства.

В момента с евентуални крив на Evergrande, забелязваме, че въпросът пред политиците в Пекин е дали фирмата е системна. Дали е твърде голяма, за да бъде оставена да фалира. Дали прилича на AIG.

Вероятно Пекин ще се намеси, ако не пряко, то поне косвено, за да поеме част от дълга им и да успокои китайците, че имотите им са в безопасност. Това е критично за насърчаване на потреблението, както се вижда от последните данни.

Моите работни числа като аматьор са дълг 200-300 милиарда долара, плюс-минус 100 млрд. Как го правят? Повече юани ли ще печатат?

Това е общински проблем.

Акциите са в ръцете на общините. Въпросът е ако местните власти не подкрепят, ако не могат да подкрепят фирмата, защото вече го правиха, кога ще се намеси федералното правителство, Пекин. Тази цялата афера силно ще замирише. Ще се опитат да успокоят хората, че няма нужда Пекин да се намесва, за да спасява ситуацията, защото всички са в безопасност.

В последните няколко години Пекин се опитваше да охлади имотния си сектор. Да развива капиталовия пазар, така че хората да могат да инвестират и в други неща, не само в имоти.