Пазари Азия, 13 септември 2021

Дейвид Инглес, Bloomberg Хонгонг

13:13 | 13 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Пазарите в Азия започнаха седмицата предпазливо, да това е точната дума. Ако разгледаме картината в региона, а и в отделните държави ще видим една доста смесена търговия.

MSCI Asia-Pacific се понижи, а да не забравяме, че имахме три поредни седмици на печалби.

Явно има отдръпване от риска или изваждане на пари от играта за тази седмица. Очаква се и обявяването на множество данни основно за инфлацията във Великобритания, в Европа, а във вторик и данните от САЩ.

Инвеститорите все още обсъждат дали и трябва ли Фед да започне да намалява стимулите, което се счита и за път към първото повишаване на лихвите. Това явно остава като централна тема и тази седмица. Това в общи линии е очартаващата се макро рамка.

Насочваме се към Китай, основният виновник за спада на пазарите на акции днес.

Натискът върху Хонконг се засилва, особено над акциите на големите технологични компании. Технологичният индекс се понижи с над 2,5%. Акциите поевтиняват в Хонконг и в Макао, конкретно акциите на казината основно заради няколко фактора.

Независимо от различния тип акции, всички се повлияват от откритото огнище на вируса в провинция Фуджоу, а също и от очакваното месечно обявяване на данни за Китай в средата на седмицата. Това става на фона на ниските индекси на производствената активност, които подсказват евентуална слабост в месечните индикатори.

Отново се връщаме към инфлацията, защото влияе на цените на суровините днес, особено цените на металите като днес алуминият поскъпна значително -  договорите за метала надхвърлиха стойност от 3000 долара за първи път от 13 години насам.

В много отношения, всъщност говорим за проблемите със снабдителната верига.

Goldman Sachs днес говориха за динамиката предлагане-търсене, която ни води по пътя на най-малкото съпротивление и това има отражение върху трудностите, върху бъдещата инфлация и всичко останало.

Толкова за тези нюанси, защото на екраните ще можете да видите и много зелено при производителите на алуминий, на метали, а спотовият индекс Bloomberg Industrial Metals в момента е на 4-5% от историческия рекорд.

Това е днешният преглед на пазарите – акциите са под натиск, смесена търговия на суровини която продължава и ще се разраства значително.