Уникалният подход на Robinhood

Сю Кийнън, Bloomberg

23:26 | 1 август 2021
Преводач: Мария Попова

По обичайните стандарти, цена в ниския обхват е разочароваща и често е сигнал, че нещо се е объркало в предварителния процес или при помотирането на предлагането пред професионалните инвеститори.

В случая Robinhood възприема уникален подход и наистина разчитат на своята армия от дребни инвеститори да осигури скок в цената на акциите още същия ден. Това е надеждата при всички ІРО – в първия ден на търговия акциите да се покачат, а не да се понижат. Така че четвъртък беше ден на изхитание за тази стратегия. Предложени да 55 милиона акции като целта е пазарна оценка от 35 милиарда долара, което е оценка в средния диапазон дори и да достигне 40 милиарда. Знаем, че цените на акциите са в най-ниския диапазон като една трета от тях са заделени за потребители, които търгуват под тикера HOOD в Nasdaq.

Robinhood  гледа на себе си като на компания, която демократизира финансите. Загрижеността за нейните инвеститори и потребители е част от идентичността й. В ІРО документите има предупреждение, че заради необичайно високото разпределение за инвеститорите на дребно е възможно да се наблюдава волатилност в първите часове на търговията. Наши източници казаха, че в периода преди ІРО-то, по време на частното търгуване на акции те са достигнали цена от 55 долара, но са се продавали и за по-ниска цена. Това поставя голяма въпросителна относно развитието на търговията с тези акции.