САЩ и Китай в преговори за среща на държавните лидери, част 1

Наташа Касам, директор на Директор на програма за обществено мнение и външна политика в Институт Лоуи

16:43 | 26 юли 2021
Обновен: 16:58 | 26 юли 2021
Преводач: Петя Кушева

Има интересен микс от проблеми в протокола на преговорите по договаряне на предстоящата среща между външните министри на САЩ и Китай.

Първоначално Съединените щати, казаха, че ще отменят визитата, защото заместник-министър Шърман нямаше да бъде приета на нивото, на което смятаха че е уместно. Сравниха го с 2016 г. , когато заместник-министър Блинкен се срещна с външния министър.

Изглежда че има някакво компромисно споразумение. От пекинска страна са казали,че ще проведат среща с външния министър на САЩ, но тя ще бъде с този, който те смятат, че е реалния му колега.

Вече има размяна на претенции между САЩ и Китай и правят опити да не се изложат, но също така изглежда имат желание да направят възможна срещата.

Очакванията са невероятно малки. Разбира се, имаше кибератаки, санкции. Миналата седмица, администрацията на Байдън предупреди, че американските компании трябва напълно да се изтеглят от Синдзян, така че във въздуха вече витае голяма негативност.

Смятам, че ползата, която всеки търси, както Пекин, така и Вашингтон, е че трябва да има споразумение за среща между лидерите, вероятно по време на срещата на Г-20 през октомври.

Това ще бъде първата лична среща на Си Дзинпин и Джо Байдън.

Мисля, че и двете страни се стремят към това, но в същото време не искат да изглеждат прекалено нетърпеливи.

Вижте и втора част на видеото.