Ryanair летя с 73% затоварване през Q2

Нийл Соран, финансов директор на Ryanair

13:30 | 26 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Ваксинационен сертификат

Имаме малко по-голяма от очакваната нетна загуба за първото тримесечие. Можем да очакваме да излезем на печалба през второто тримесечие, забелязваме голям ръст на резервациите откакто влезе в сила дигиталният сертификат в ЕС. Това ни дава много увереност да очакваме да видим печалба през второто тримесечие.

Бих искал да кажа, че имаме малко повече увереност за Великобритания заради влизането на Франция в зеления списък до седмица-две.

Увереността ни расте и за Великобритания. Вече 80% от населението там е ваксинирано. Европа успява много добре да навакса. Забелязваме огромен подем в резервациите в последните седмици, особено с влизането в сила на европейския ваксинационен сертификат.

Стратегия

В момента самолетите ни са силно натоварени. По-рано в кризата взехме решение да подготвим предварително пилотите, екипажите и самолетите си. Това означава, че успяхме да започнем да летим по-бързо от всяка друга авиокомпания, със сигурност при лоукоста.

Превозихме 8,1 млн пътници за последното тримесечие, което приключи сега. Очакваме да доближим 29-30 млн пътници в следващото тримесечие.

Факторът на затоварване е 73% за последното тримесечие, това е делът на заетост на седалките по време на полет.

Очакваме през финансовата година, която изтича през март догодина, факторът на затоварване да се вдигне до 80% и дори 90% през годината.

Стратегията ни остава една и съща – да напълним самолетите, за да паднат цените на билетите. Ще бъде много изгодно за хората да летят това лято, като очакваме да останем на ниво малко под предпандемичното.

От другата страна допълнителните ни приходи са много добре. Записваме около 22 евро от пътник за изтеклото тримесечие. Това са например приорити бординг и запазване на места.

Надяваме се да продължим да имаме толкова силни резултати при допълнителните услуги до края на годината.