Ryanair очаква ръст до 90% пълни самолети до края на годината

Нийл Соран, финансов директор на Ryanair

13:30 | 26 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Източна Европа е много добре. Също и полетите до Испания и Гърция и други подобни дестинации. Също Италия, Германия са много силни. Ирландия започна да се вдига след като се включи със закъснение в дигиталния сертификат.

Сравнително добре е в по-голямата част от Европа.

Великобритания изостава малко заради несигурността около светофарната система. Но има много натрупано търсене. Бяхме много заети през уикенда, защото много хора във Великобритания пътуваха през тези почивни дни.

Очакваме и тази седмица да бъде много силна за Великобритания и Европа.

Доста добре изглежда – летим в 27 страни в Европа и забелязваме сравнително силен подем. Това не е неочаквано, защото видяхме какво стана например в САЩ, където вътрешните полети вече са над предпандемичните нива.

Това натрупано търсене се отразява в резервациите.

Хеджиране

Малко по-предпазливи сме в хеджирането – на около 60% сме за текущата финансова година. 565 долара на метричен тон, което е под 630 долара за метричен тон цена на пазара от тази сутрин.

Вече хеджирахме около 35% от горивото за догодина на близо 600 долара за тон.

Предпазливо въвеждаме някои предпазни мерки като сме хеджирали 100% въглеродните емисии на 24 евро спрямо 50 евро в Европа. Много от конкурентите ни не хеджират в момента. Така че ако емисиите поскъпнат ще бъдем в по-добра позиция от останалата част от пазара.

Капацитет

Няма да ни създаде проблем с капацитета. Става дума за фактора на затоварване.

Той ще се увеличи от 73% в последното тримесечие на 80 и дори до 90% до края на годината. По-голямата част от самолетите ни вече летят в момента. Много добре сме организирани кадрово в по-голямата част от европейската си мрежа.