Байдън трябва да отстоява на заплахите на Русия: Леон Панета, част 2

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и бивш директор на ЦРУ

21:31 | 23 юни 2021
Обновен: 21:41 | 23 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Най-лошото нещо, което може да се случи е Байдън да не удържи на думата си. Това ще изпрати ужасно послание не само на нашите противници, но и на нашите съюзници.

Ако Русия, чрез различните престъпни операции, които се извършват от нейна територия допусне атака за откуп или кибератака срещу наша жизненоважна инфраструктура в страната ни, след като президентът обясни кое спада към жизненоважната инфраструктура, ако нещо като това се случи, нямам съмнение, че президентът Байдън трябва да даде да се разбере, че ще предприемем действия срещу тяхната инфраструктура.

Със сигурност това беше същността на заплахата.

Каза се много ясно: „И вие имате тръбопроводи, които също могат да бъдат застрашени от кибератака“. Не би могъл да го каже по-ясно.

Така че много ще зависи от това дали президентът действително ще предприеме решителни действия в светлината на това, което Русия се опитва да направи.

В много отношение, за Китай важи същия подход, както към Русия, което на практика означава, че САЩ трябва да се справи и с двете страни от позицията на силата.

Прекалено дълго и Русия, и Китай виждат слабост от страна на САЩ и се възползват нея. Важно е сега да стане ясно, че това не е така.

Позицията на силата по тези въпроси е точно това, което президентът направи по отношение към Русия, очертаване на червените линии.

Трябва да направи същото и с Китай. Има червени линии в отношенията с Китай, които Китай не може да преминава, независимо дали става въпрос за Южнокитайско море и демилитаризацията му, дали става въпрос за Тайван, за търговията и или за свобода на моретата.

Има редица ясни граници, които САЩ трябва да установи. След като сме направили това и сме показали, че ще поддържаме силата си в Тихия океан, ако не и да я засилим, тогава мисля, че можем да проведем диалог.

Ще го направим на на основата на равнопоставени отношения, когато САЩ каже, че са важните области.

Тук влиза и Ухан и е изключително важен, за да може да се разберете какво, по дяволите, стана тук във връзка с Ковид-19.

Трябва да знаем как точно се е случило, за да сме сигурни, че няма да се повтори. Мисля, че това е в интерес на Китай, както и на САЩ и на останалия свят.

Трябва да сме много твърди по този въпрос, за да сме сигурни че имаме тяхното сътрудничество.

Вижте трета част на видеото.