Още Една Мисъл: 19 юни

14:12 | 22 юни 2021
Обновен: 14:13 | 22 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Връщаме се, за да продължим.

Важните събития на миналата седмица включваха дипломацията на срещата на върха и корекциите на Фед, но тя приключи с Юнинайсти, празникът в чест на 19 юни 1865 г. На този ден федералната армия пристигна в Галвестън, Тексас, за да обяви края на Гражданската война и че всички роби в щата са свободни. Тексас бе последният щат в Съюза, получил известието - две и половина години след влизането в сила на Прокламацията за освобождение на робите.

Юнинайсти или Денят Джубили, бива отбелязан от някои още от 1866, когато афроамериканските граждани на Тексас празнували. Празникът е официален в Тексас от 1980 и сега се празнува в още 46 щата.

Изследване на Gallup този месец установи, че 60% от американците знаят много малко, или си нямат никакво понятие за 19 юни. Едва след убийствата миналата година на афроамериканци като Джордж Флойд и Риона Тейлър от полицаи този празник влезе в полезрението на нацията.

И миналата седмица 19 юни се превърна в единадесети национален празник на САЩ.

Без съмнение това е важен ден в американската история. Но какво общо има 19 юни с Уолстрийт, с пазарите и бизнеса?

За някои от най-важните корпорации в страната той е официален празник в компанията. Twitter, The New York Times, Quicken Loans и други.

И в края на краищата не става дума дотолкова за отбелязване на събитие, а за наваксване на загубено време. За равноправно приемане на всички в работната среда и в други части на живота.

Директорът на Bank of America Брайън Мойнихан каза, че когато търсил начини да измери това включване, попитал колегите си:

"Млада жена ми каза, че иска да може да ходи на работа без да оставя своята същност си отвън, и да успее.

Това е прекрасна дефиниция. Ние я използваме. Елате на работа. Бъдете себе си. Можете да бъдете всичко, което желаете в тази компания. Мотивите ви и талантите ви са вашата основа - но няма нужда да оставяте миналото си пред вратата.

Това е много важно."

Дейвид Уестин, водещ за Bloomberg News, каза че е работил за един от най-добрите, най-успешни директори от поколението му - Том Мърфи от Capital Cities. Уестин разказа за случай, когато Том Мърфи пристига в офиса, оглежда екипа си, и осъзнава, че пренебрегват над половината способности и таланти поради недостатъчното присъствие на жени и цветнокожи.

Уестин заключи:

"Не става дума за червеното хапче от Матрицата. Не става дума за правилния избор.

19 юни е повод за всички да се замислим как да включим всички в усилието ни да сме най-добрата версия на обществото ни."