Бурла: Разполагахме с добре смазана машина

Албърт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer

20:30 | 21 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Не бих казал, че съм знаел, че мога да го направя, но това, което знаех е, че трябва да го направя. Защото осъзнах, че ако ние се провалим последиците ще са драматични. И макар да изпитвам огромно уважение към всички, които се опитаха да създадат ваксина, знаех, че малцина имат отдаденост като нашата. В известен смисъл, усещах, че ако не сме ние, никой друг не би открил решението. А това не беше вариант. Затова и подходът ми беше: „Това, правим го и трябва да го направим!“

Първо, аз наистина препозиционирах компанията, когато поех поста през 2019, но единствено благодарение на работата на моите предшественици, а не защото в града се е появил нов шериф. Моят предшественик беше работил усилено да пренасочи отдела за изстледвания и когато поех поста, заварих един отдел, в който можех да имам доверие. Ето защо поех риска да разделя всички бизнеси и да се фокусирам над науката. 

Другото, което направихме по същото време беше нещо, което знам, а именно, че в биологичните науки наравно по важност с биологията е дигитализацията. Тогава за първи път назначихме главен директор по дигитализацията и драстично увеличихме инвестициите и в изследванията и в дигитализацията.
Инфраструктурата, която изградихме през 2019 и първата половина на 2020 е това, което ни помогна драстично да създадем работеща ваксина. Много от това нямаше да е възможно, ако не разполагахме с тази добре смазана машина, която дигитално обработваше клиничните ни проучвания.