Силната икономика не означава силен долар

Дуайфър Еванс, главен стратег Глобални пазари, State Street

20:46 | 16 юни 2021
Обновен: 20:47 | 16 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Това определено е основание инвеститорите да увеличат доларовите си активи. Дали това ще доведе до по-силен долар, зависи от виждането им за валутата в бъдеще. Нека обясня какво имам предвид. Аз мога да купя доларови активи, защото съм оптимист за американската икономика, но не е задължително това да означава и силен долар. Това, което бих направил е да хеджирам доларовата си експозиция. Бих искал да запазя експозицията си по активите, но да хеджирам валутната си експозиция.

Посоката, в която ще поеме валутата зависи от няколко фактора. Донякъде зависи от относителните лихвени ставки, за които в момента знаем, че Фед е доволен да не променя и не би направил нищо по лихвите по федералните фондове. За долара това означава, че той е силно зависим от това дали нивото на финансовите условия е такова, че да не осигурява реална подкрепа за долара.

Ако сте песимист за бъдещето на долара, то ще започнете да хеджирата доларовата си експозиция. Така че, може да сте опитмист за САЩ, но да сте песимист по отношение на долара. Това е напълно възможен сценарий за инвеститорите, особено за чуждестранните инвеститори.