Riot Blockchain: Регулациите са най-големия риск за биткойн

Джейсън Лес, директор на Riot Blockchain

09:30 | 15 юни 2021
Обновен: 10:02 | 15 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Според мен когато погледнете енергиен пазар като ERCOT виждате пазар за пример  с ниски цени за енергия и нарастваща основа от източници на възобновяема енергия, което е водено от нерегулирания пазар.

Икономиката ни води, не политиците. Тази липса на регулации превърна Тексас в най-големия щат по производство на вятърна енергия и бързо растящо производство на слънчева енергия.

Без каквито и да е регулации енергийният микс на ERCOT премина от 18% въглища през 2020 г. до едва 13% само през първата половина на 2021 г. Очаква се този спад да продължи поради присъствието на пазар, който подкрепя генерирането на възобновима енергия.

Слънчевата и вятърната енергия нарастват година след година на този пазар. Според мен тъкмо пазарните стимули водят резултатите, които хората търсят, а не държавната намеса.

Един от най-големите рискове около индустрията на биткойн са регулациите. Правителствата могат да се намесят и да затруднят работещите в нея. Но биткойн е парично средство, устойчиво на цензурата. Инструмент, който дава на всеки обикновен човек, суверенен контрол.

Правителствата могат да се намесват. Те могат да регулират фиатните пари – тяхното предлагане. Могат да изискват отчети, но в края на краищата тази финансова система е глобална и свободна. Според мен тя се разрасна толкова, че вече не може да бъде спряна.