Байдън настоява за примирие в Газа

Вони Куин, Bloomberg News

08:02 | 18 май 2021
Автор: Силвия Грозева

Президентът Джо Байдън каза на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че подкрепя примирие в Газа.

Това е значителна промяна в подхода на президента след като в продължение на дни просто призоваваше към спокойствие.

Сега той започва да оказва натиск на двете страни да сложат край на насилието.

Байдън е критикуван все повече затова, че не иска по-настоятелно да спре конфликтът, който уби над 220 души в Газа, главно палестинци.

ЕС отстъпи за митата от САЩ

ЕС обяви, че няма да вдига митата на редица американски стоки заради спора за стоманата. Брюксел обяви, че ще се въздържа от увеличението на митата за внос от САЩ, включително бърбън и мотори Harley Davidson, които трябваше да се удвоят от юни.

В отговор САЩ обяви, че двете страни ще обсъдят проблема с митата на металите. Спорът започна през 2018, когато тогавашният президент Доналд Тръмп наложи мита за внос на стомана и алуминий от ЕС.

Циклон в Индия

Силен циклон мина в понеделник над западното крайбрежие на Индия, щата Гужарат. Скоростта на вятъра достигна 190 км в час и проливен дъжд се изля над крайбрежните райони.

Мумбай избегна най-лошото от бурята, но трябва да спре ваксинациите в общинските центрове. Десетки спасителни екипи са разположени в няколко щати в Индия.

САЩ праща още ваксини

Президентът Байдън обеща да прати милиони дози ваксина допълнително в чужбина до края на юни. За пръв път сред тях ще има и ваксина за вътрешния пазар. Президентът обеща да изпрати 20 млн дози ваксина от Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson. Преди това САЩ обеща 60 млн дози на AstraZeneca.

"Искаме да поведем света с нашите ценности, като показваме иновациите си и почтеността на американския народ. Както през Втората световна война, когато Америка бе арсеналът на демокрацията, сега, в битката с Covid-19, нашата страна ще бъде складът за ваксини за света", каза президентът на САЩ Джо Байдън.