Deutsche Bank: Covid остава основен риск, част 1

Майкъл Спенсър, главен икономист на Deutsche Bank за Азия

20:00 | 17 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Посланието е, че докато не се ваксинира огромно множество от населението, реално не сме в безопасност.

Сингапур се представи по-добре от всяка друга икономика в Азия. Около 1/3 от населението има поне една доза ваксина. Поставят около 4000 дози на ден. Движат се с добри темпове към постигане на имунизиране на 70% от населението до септември. Виждаме изграждане на имунитет на населението. Но днес имунизираните са само 35%. Виждаме, че случаи на Ковид се появяват дори и в Сингапур.

Тайван, както казахте, вярваше че Ковид не беше вече проблем за тях. Не са започнали да имунизират населението си. Нито една страна не е напълно затворена за пътуващи, така че риск съществува за всички.

По отношение на икономическите последствия е виждаме, че страните, които са в най-тежка ситуация с Ковид са Индия, Индонезия, Малайзия, Филипините. Тези икономики се възстановяват много по-бавно от по-успешните, включително и от Тайван досега, която имаше по-добър успех.

Това няма да е толкова а полза в тази част от света. Може да закъснее тази година в Сингапур и Китай, тъй като хората се чувстват значително по-свободни и имат по-нормалното съществуване.

Но ако погледнете в САЩ и Европа, които са на път към постигане имунитет на населението до юни или юли, със сигурност очакваме, че до премахването на ограниченията - Великобритания ще премахне  повечето от тях към края на юни, Съединените щати и други части на Европа вървят бързо по този път – така че очакваме  тези икономики да имат най-бързия ръст, който сме виждали.

10% годишен растеж за две тримесечия, след като хората реагират на вдигане на ограниченията и пътуват повече,  харчат свободно повече и се връщат към по-нормално съществуване.