Време ли е да се откажем от търговията на възстановяването

Дейвид Лебовиц, стратег глобални пазари в JPMorgan Asset Management

16:53 | 14 май 2021
Преводач: Мария Попова

Мисля, че все още има място за възстановяване, за търговия с циклични книжа и акции на стойността. Направихме задълбочен анализ и базовият ни сценарий е, че преминаваме през период, когато лихвите се консолидират, но вароятно ще има едно повишение през втората половина на годината.

Според нас, напредването на отварянето на икономиката, покачването на инфлационните очаквания би трябвало да подкрепят търговията на възстановяването още известно време. Но може би към края на 2022 или по-скоро в края на 2021 ще видим забавяне в растежа и това ще подкрепи завръщане кам акциите на растежа.

Какъв тип забавяне очаква Лебовиц

Много от прогнозите сочат 4 до 5%, а 2,5% ми звучи малко ниско спрямо нашите очаквания. Смятам, че наистина ще се приеме значителен пакет за инфраструктурата по-късно през тази година. И, въпреки че той ще бъде похарчен в продължителен период от време, аз съм убеден, че той ще подкрепи растежа и през 2022, а вероятно и през 2023. По наши пресмятания, ръстът ще е между 3 и 4% през следващата година, но после ще има забавяне до стандартната тенденция през 2023 и след това.

Смятам, че това е ключовият проблем за инвеститорите. В момента има скок в икономическата активност и тя се отразява в печалбите на компаниите, които понесоха най-тежкия удар. Но всичко си има начало и край.