Как става смяната на 5G оборудването на Huawei

Нейт Ланксън, Bloomberg Tech

18:00 | 14 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Процесът на смяна на оборудване за 4G с 5G от хиляди телекомуникационни кули в Европа започна.

Страни, сред  които и Великобритания, Франция и Швеция решават да подкрепят водената от САЩ кампания, основана на твърдението, че Китай винаги представлява неприемлив риск за националната сигурност.

Нещо, което компанията непрекъснато отрича.

Подмяната на десетилетни инвестиции в критична национална телекомуникационна инфраструктура ще струва на големите фирми като BT /бити/ стотици милиони паунди и няколко години работа.

След като вече по проекта се работи, реших да проверя какво представлява този процес.

Това включва пътуване от Хъл, родното място на самия Джон Вен, автор на Диаграмата на Вен. Това е северното графство Йоркшър.

Хъл е първото е първият британски град, в който влезе за пръв път забраната за BT да ползва оборудване на Huawei. Забраната включва подмяна на цялото китайско оборудване до юли и монтаж на продукти на Nokia.

Колегата ми Том Сийл изтегли късата клечка и отиде в Хъл, за да изследва смело една от кулите и да разбере точно колко трудна задача е това.

Томас Сийл от Bloomberg Tech откри, че е много по-трудно, отколкото мнозина си мислят. Не само оборудването на Huawei за 5G се сменя, но и всички 4G базови станции, монтирани през последното десетилетие.

Ето как става.

Компанията, в случая British Telecom, получава разрешение да провери на място антената и да направи така, че сигналът й да се поеме от друга, за да не ощети хиляди хора от данни, при спиране на първата.

После много инженери ще работят в продължение на дни около стълба качени на него, често на покрива на сграда, при което трябва да се обезопасят. Те сменят компонентите. Включително антените.

Същото става и във Франция, където телефонните компании също започнаха да демонтират оборудването на Huawei.

Работата далеч не е свършила.

BT каза миналата година тази подмяна да струва половин милиард паунда или над 650 млн долара за 5г.

Не забравяйте, че това е извън парите, вече похарчени за покупка и инсталация на оборудването на Huawei.

Някои хора, с които говори Томас Сийл и които са проектирали британските мрежи на Huawei са разочаровани като гледат как години труд отиват на вятъра.

Но самите те признават, че новината за тях е добра, защото им дава още работа. Не се интересуват коя е компанията и защо се прави това.

От друга страна, наред с опасностите при работа всяка седмица на ново място, през 2020 се появи и нов риск.

Някои инженери казаха, че през 2020 са били атакувани от обществеността, имало е заплахи за подпалване и нападение заради глупави конспиративни теории за 5G и съмненията, че разпространяват коронавирус.

Репортерът Томас Сийл разговаря с главния технологичен директор на BT, който каза, че тези инциденти са били решени. Компанията е подменила техниката на Huawei на 120 обекта. Това е към 1% от всички.

Като цяло операцията е приемана като важен тест.

"Много искаме да вземем един цял град и да сменим всички инсталации. Да можем да проверим, че наистина няма вредни въздействия за клиентите и техните услуги. Засега имаме такива сигнали", каза Хауърд Уотсън, главен технологичен директор, BT.

Това е първи поглед върху проекта за подмяна на техниката, започнал с указ на Белия дом за строги санкции над Huawei, които според милиардера-основател на компанията едва ли ще бъдат облекчени, както каза самият той през февруари.

Ако е така, очаквайте да видите още много светлоотразителни жилетки по покривите на сградите в близките години.

Още за работата на BT в Хъл, четете целия репортаж на Том на Bloomberg.com.