Бруйет: Новите технологии трябва да се включат в кибер защитата

Дан Бруйет, бивш министър на енергетиката

15:30 | 14 май 2021
Обновен: 16:15 | 14 май 2021
Преводач: Мария Попова

Само Colonial транспортира 44% от рафинираните продукти на североизток. Очевидният въпрос, който трябва да се повдигне е: защо имаме само един тръбопровод? Защо само един тръбопровод пренася толкова много гориво за най-гъсто населения регион в страната? Мисля, че отговорът е лесен – много е трудно да получите разрешително, да получите одобрение, за да развиете нов тръбопровод или нова електропреносна мрежа, от каквато се нуждаем в цялата страна.

Това трябва да е ролята на държавата. Тя трябва да преразгледа процеса по получаване на разрешителни, за да гарантира, че той е сигурен и, най-важното, навременен. Това е един от ключовите проблеми тук – често на държавата й е нужно твърде дълго време, за да одобри едно разрешително.

В някои случаи може и да е проблем с разрешителните. Но те са добро решение на днешните проблеми. Когато има възможност да се разпредели работата, да се разпредели производството, да се разпредели мрежата в цялата страна тогава създаваш повече потенциални цели. Но ако една цел бъде свалена, както казах, вие ще разполагате със защита в дълбочина – ще имате други цели, други начини да осигурите електроенергия, горива за потребителите. Много важно е да продължим да напредваме в тази посока.

Исках да кажа, че има още едно нещо, което държавата може да направи и което играе важна роля тук. И това е развитието на нови технологии. Към министерството на енергетиката имаме 7 национални лаборатории и много от тях работят по квантовата технология. В университета в Чикаго, в националната лаборатория Argonne ние създадохме квантов интернет, а тази технология изпраща в миналото киберсигурността, каквато я познаваме днес. Тя повишава качеството и улеснява кодирането. Това е още една роля, с която държавата трябва да се заеме.