Махапатра: Индия свали гарда в критичен момент на пандемията

Анирбан Махапатра, микробиолог и автор на книгата „COVID-19: Да разделим фактите от измислиците“

08:41 | 13 май 2021
Преводач: Мария Попова

Смятам, че най-голямата измислица, която всички приеха като факт е, че след първата вълна COVID-19 просто ще отмине, просто ще изчезне. Това се оказа и най-големият проблем в подхода на Индия към справянето с пандемията.

През януари и февруари, докато пандемията се разширяваше в други части на света като САЩ и Великобритания, Индия просто свали гарда в този момент, в тази критична точка от развитието на пандемията. Затова сега виждаме скок в случаите.

Трудно е да говорим със сигурност, но както казахте, повечето експерти твърдят, че броят на случаите ще достигне връх през следващите няколко дни.

Знаем, че в момента виждаме само върха на айсберга.

Възможно е десет, двадесет или дори петдесет пъти повече хора да се заразяват всеки ден, повече от отчитания брой. За да ви дам малко повече контекст, ще кажа, че е възможно да се окаже, че броя на заразените ежедневно се равнява на населението на Сингапур или Хонконг. Всеки ден между 5 и 6 милиона души се заразяват.

Това означава също, че и много повече хора умират отколкото отчита статистиката. Обявяват се 3, 4, 5 хиляди, но е въможно да достигат до 10 хиляди и повече. Има математически модели, които прогнозират, че над един милион души ще умрат до август, но има доклади, които казват, че починалите вече са 1 милион.

В Индия, ставаме свидетели на трагедия с невъобразим мащаб. И това е така не защото хората умират от COVID-19, а защото умират по предотвратими причини. Хората умират заради липса на кислород, умират защото няма реанимационни легла, няма дихателни апарати, няма животоспасяващи медикаменти. Това е хуманитарна криза.