Пазарите в Азия, 12 май 2021

Ивон Ман, Bloomberg

13:05 | 12 май 2021
Преводач: Мария Попова

Страхът от инфлация отново завладя умовете на инвеститорите в очакване на данните за инфлацията в САЩ тази сряда. Разпродажбата на технологичните акции се възобнови на фона на ръста от случаи на COVID в региона.
Това се оказа перфектната буря за един конкретен пазар – Тайван. Местният индекс приключи сесията с понижение от 4%, а в един момент беше достигнал 9%. Това е най-тежката дневна загуба от 1969 насам като едва беше избегната подобна корекция заради очакваното затягане на ограниченията заради ковид в страната.

Гиганти като TSMC се оказаха най-изоставащи – техните акции изгубиха 2%. Hon Hai също изгубиха почти 5%. Разпродажбата на технологични акции се разпростря в цяла Азия. KOSPI и Nikkei се понижиха с 1,5% в края на деня.
Към печалбите: акциите на Softbank изгубиха 3,5%, макар че отчета за печалбите след затварянето показа 17,7 милиарда долара печалба за четвъртото тримесечие и постави нов рекорд за Япония.

Акциите на Toyota поскъпнаха с 2% след като компанията обяви обратно изкупуване на акции, а прогнозата посочи завръщане към доходността от преди пандемията още през настоящата финансова година.

Китай беше сред изключенията днес – континеталните пазари се повишават. Излезе новината, че Xiaomi и американското правителство са постигнали споразумение компанията да бъде премахната от черния списък. Акциите на компанията в Хонконг поскъпнаха при тази новина.