Стиглиц: САЩ може да надрасне високите нива на дълг

Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат и професор във Висше училище за изкуства и науки на Колумбийския университет

18:00 | 10 май 2021
Обновен: 18:48 | 10 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Пандемията едновременно изложи и задълбочи неравенствата. Подложени сме на силно К-образно възстановяване, като тези, които са най-богати, които се справят дори още по-добре, а онези на дъното са още по-зле.

Цифрите, които цитирате предполагат, че много силните възстановителни икономически мерки, които бяха предприети с пакета от 1.9 трилиона долара започват да дават резултат и поне да смекчават част от страха от това силно К-образно възстановяване.

Все още е кристално ясно, че най-богатите са най-добре, а онези на дъното са повече задлъжняли и не само с видим дълг, но и с невидим дълг. Мнозина не могат да си плащат наема вече цяла година.

Един от начините да подходим към това е историята. В края на Втората Световна война съотношението на нашия дълг към БВП е 130%. Имаше надпартиен консенсус, подкрепен от президента-републиканец Айзенхауер как трябва да увеличим разходите за инфраструктура, образование, научни  изследвания и ето че след две десетилетия съотношението между дълг и БВП намалява до под 50%.

Така че - да, можем да надраснем високите нива на дълг, които имаме. В момента очакваме много силен растеж през тази година. Всъщност повечето прогнози показват, че в края на тази година ще бъдем по-добре, отколкото се прогнозираше да сме преди пандемията.