Китай трябва да понесе отговорност за падащата ракета

Лусил Лиу, Bloomberg News

15:49 | 7 май 2021
Преводач: Кирил Петков

Пентагонът каза, че китайската ракета ще излезе от орбитата си и ще навлезе в атмосферата в събота.
Властите на САЩ казват, че е твърде рано да се каже къде ще се приземят останките.

Част от проблема е липсата на информация от страна на космическата администрация на Китай.
Макар и Китайската комунистическа партия да потвърди цитати на китайски експерти във вестника Global Times, гласящи че наблюдателната система на Китай внимателно следи развитията и регионите под траекторията на ракетата, и че нужните мерки ще бъдат предприети.
Също така бяха цитирани други експерти, казващи че ракетните отломки се взимат предвид от космическите власти на Китай при избиране на място за излитане и в дизайна на ракетата. И експертите твърдят, че ситуацията е под контрол.

В повечето случаи ракетите изгарят при навлизането си в атмосферата и не представлява особена заплаха. 
Разбира се китайските експерти цитирани от вестник Global Times твърсят, че е много вероятно да падне в океана. Но в момента нямаме представа дали ще стане така. Попитахте колко често се случва.

Имаше подобен случай миналата година, за който Китай бе разкритикуван от NASA. Тогава ракета навлезе в атомсфетата и тогава местни репортажи показаха, че отломките от нея се приземиха в Бряг на слоновата кост.
Имаше още един такъв случай от 1979 година, тогава части от първата американска космическа станция паднаха в  западна Австралия. Експерти казват, че този проблем ще стане по-сериозен ако страни и частни компании ускорят темпа на изстрелване на сателити. И вероятно можем да очакваме още такива случаи в бъдеще.