Бил и Мелинда Гейтс се развеждат след 27 години брак

Софи Алекзандър, Bloomberg

19:40 | 4 май 2021
Обновен: 19:47 | 4 май 2021
Преводач: Петя Кушева

В момента линията, която поддържат Бил и Мелинда Гейтс е, че разводът няма да се отрази на фондацията. Казано ни беше, че те ще останат съ-председатели и настойници. Няма да има никакви промени в ролите им или в организацията и ще продължат да работят заедно, което беше казано също и в изявлението им.

Но да работиш заедно с бившия си съпруг или съпруга може да се окаже трудно. Така че кой знае дали в последствие няма да има някакви промени. Не е рядкост, когато богати хора се разделят, да разделят и фондацията на две.

Те живеят в щата Вашингтон, където собствеността е споделената, а това означава, че всичко придобито от тях, докато са били женени се разделя на две и е собственост както на Мелинда, така и на Бил и може да бъде поделено 50% на 50%.

Обаче това, което видяхме при Макензи Скот и Джеф Безос при развода им през 2019г. също в щата Вашингтон не беше точно така. Джеф получи 75% дял от Amazon, а Макензи получи 25%.

В момента не сме сигурни какво ще стане с тяхното богатство и как ще бъде разделено. Не сме сигурни също и колко дълго ще отнеме. Зависи дали вече са подали молба за развода. Има период на изчакване от 90 дни преди да могат да разтрогнат брака. Така че не знаем на какъв етап от процеса се намират.

Да, определено има много сходства и много различия между двете двойки. Очевидно и двете са милиардери в сферата на технологиите, живеят във Вашингтон, но богаството на Джеф и Макензи беше много по-лесно за разпределяне, защото беше в Amazon. Те имаха 16% дял. Джеф взе три-четвърти от него, а Макензи 4%, така че беше доста опростено.

Богатството на Гейтс не е толкова лесно за разделяне. Microsoft Holdings представляват само 26 млрд долара от всички тези 146 млрд и те са разпределени на много места. Така че разпределянето им може да се окаже сложно.