Европа иска да спаси летния туристически сезон

Мария Тадео, Bloomberg

17:00 | 4 май 2021
Обновен: 17:04 | 4 май 2021
Преводач: Антон Груев

Вече е пределно ясно, че това е вашият стимул да се ваксинирате – че ще получите всякакви предимства.
Тук обаче се появява въпросът не създаваме ли двукласово общество. Но решението на властите се базира на необходимостта по един или друг начин да се спаси икономиката и всичко да се отвори. А това означава всички да бъдат имунизирани. По един или друг начин, трябва да стимулирате хората да се ваксинират.
Както вече сме споменавали, през април този процес в Европа започна да набира инерция.

По отношение на отварянето през лятото, това е още едно от обещанията на политиците, че това лято ще има летен сезон, който ще бъде организиран безопасно, но и по начин който да подкрепи икономиката. А сега се казва, че ако идвате от страна извън ЕС с добра здравна обстановка и може да докажете, че сте имунизирани с одобрена от съюза ваксина, въпреки че критериите може да бъдат разширени и да обхванат и руската и китайската ваксина, значи може да влезете в ЕС. Измина повече от година откакто неналожителните пътувания до Европа бяха забранени,  така че това е голямото отваряне за континента.

Вчера, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че това е моментът да възродим туристическата индустрия. Знаем и че европейските държави, особено южните настояват за това от месеци. За тях това е голяма и много доходоносна индустрия, но все още има въпроси без отговор. Един от тях е поведението на хората – ще искат ли те да пътуват в чужбина за почивка, дали ще пътуват тази година. Освен това идва въпросът с отделните политики и реципрочността. Дали ЕС ще иска да приеме туристи от Великобритания и САЩ.  Сигурен съм, че очакват реципрочност и ако това не стане, ситуацията може да стане много по-сложна.