Йелън успокои тревогите за инфлацията

Пол Алън, Bloomberg News

15:00 | 4 май 2021
Обновен: 15:27 | 4 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Йелън

Американският министър на финансите Джанет Йелън каза, че икономическият план на президента Байдън едва ли ще създаде инфлационен натиск, защото увеличеното търсене ще продължи над десетилетие.

Тя каза за NBC Meet the Press, че САЩ настоява, че фискалното пространство за инвестиции в икономиката и ниски лихви, които вероятно ще останат така.

Но Йелън каза, че в дългосрочен план бюджетният дефицит трябва да бъде овладян.

Северна Корея

Администрацията на Байдън каза още, че политиката й към Северна Корея не цели враждебност, а постигане на пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. Пхенян определи последните коментари на Джо Байдън, че ядрената програма на страната е заплаха като недопустими. В изявление Северна Корея обяви, че САЩ ще понесе удар, ако я провокира.

"Политиката ни към Северна Корея не цели враждебност, а решения. Цели да постигне накрая пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", каза съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. "Готови сме да използваме дипломацията за тази цел, но работим по практически мерки, които ще ни помогнат да напреднем към нея".

Singapore Airlines

Singapore Airlines казаха, че са приключили транзакциите по продажбата и отдаването по наем на 11 самолета за общо 1,5 млрд долара. Това стана ясно от съобщение до сингапурската борса. Сделката включва 7 ербъса и 4 боинга. Авикомпанията съобщи, че успешно е набрала около 11 млрд долара свежа ликвидност от началото на април тази година.