Богатите не са щастливи

Дани Бургер, Bloomberg News

17:35 | 23 април 2021
Обновен: 17:35 | 23 април 2021
Преводач: Кирил Петков

Богатите никога не са били по-богати.

Но все още не са щастливи.

Благодарение на възходящите пазари горният 1% забогатя с 4 трилиона долара през 2020 г.

Сега в света има 8 души, които притежават над 100 милиарда долара.

Но това лично богатство е непропорционално спрямо служителите с най-ниски доходи, но е странно, че настроението на върха не се е повишило по същия начин.

Изследване на университета на Мичиган показва, че самочувствието на свръхбогатите не се различава много от другия край на скалата.

Това е необичайно.

Богатите притежават голяма част от фондовия пазар.

Обикновено, когато пазарът бушува, както в момента, личното им състояние нараства и бива последвано от добро настроение за икономиката и финансите.

Джим Полсън от Leuthold Group каза, че има няколко възможни причини този път нещата да стоят различно: "Несъмнено в САЩ има огромен политически разрив. Наблюдаваме гражданско недоволство, има възможност данъците на богаатите да бъдат повишени; и има значителна злоупотреба с икономически политики".

Трудно е да им съчувстваме, но злочестината на богатите може да е добра новина за всеки друг, инвестирал във фондовия пазар.

Това е индикатор за обратна на общата тенденция.

Смята се, че при влошени настроения и място за подобрения, фондовият пазар ще се повиши, защото има възможност да се вложат повече пари в него.

"Интересното днес е, че в конкретния исторически момент, когато очевидно имаме възстановяване под някаква форма, когато пазарът на акции е много оживен в обичайния случай спредовете растат, а това не става", казва Джим Полсън.

"Може би влияние има някакъв друг ключов фактор, който не осъзнавам, или е ужасен сигнал за бъдещето - не знам. Но съдейки по миналото все още имаме място за ръст при възраждането на световните икономики".