Netflix няма с какво да привлича без нови проекти

Ед Лъдлоу, Bloomberg News

23:00 | 21 април 2021
Преводач: Антон Груев

Netflix отчете толкова голям растеж през първото тримесечие на 2020, когато пандемията засегна страни като Съединените щати, че предупреждаваха за забавяне на растежа.

Просто никой не очакваше забавянето да е толкова голямо. Netflix отчита 3,89 милиона нови потребители през първото тримесечие, което е по-малко от собствената им прогноза от 6 милиона.

Отчасти причината е, че компанията повече няма с какво да привлече нови абонати. Голяма част от новите проекти бяха замразени и то точно на места като Северна Америка и те не бяха готови в началото на новото тримесечие.

В Индия, например производството все още е замразено, а Азия е вторият най-бързорастящ пазар на Netflix, сега тя не създава ново съдържание за него.

В краткосрочен план тази ситуация ще се задържи, а в по-дългосрочен план компанията очаква по-добри времена, когато растежът на потребителите ще се възобнови и тя отново се върне към новото съдържание. 

Но ако разгледате другите акции, които реагираха след края на търговията, на компании, които печелят от стоенето по домовете – те показват, че подкрепата от Ковид вече приключи. И положителният ефект от началото на пандемията отслабва.

Интересно е защо има толкова голямо внимание върху ръста на нови абонати. Но финансовите показатели са в най-доброто състояние в историята на компанията. Приходите нараснаха с 24% през тримесечието, Netflix очаква да постигне равновесна стойност до края на годината, а догодина паричният поток да се върне на положителна територия. Компанията настина управлява своя баланс и задължения добре.

Всяка друга компания би насочила вниманието си само към тези показатели при конферентен разговор с инвеститорите. Но ситуацията е различна – Netflix отбелязва много стабилен растеж от години насам и е трудно да се повтори огромния растеж от пандемията.

Също така се заговори и за конкуренцията. През това тримесечие Disney+, Viacom CBS и Discovery+ пуснаха своите продукти на много пазари.

Netflix уверено заявиха, че конкуренцията не е фактор при отслабващия ръст на абонатите. Нито пък цената.

Другият фактор е, че услугата на Netflix е по-скъпа от тази на конкурентите, но компанията бързо отрече тези твърдения и заяви, че цените на останалите услуги са промоционални и не са дългосрочни.

Но накратко, нетната и брутна печалба са страхотни.