Meituan набра $10 млрд, за да надмине Alibaba по е-продажби на храни

Джулия Фиорети, Bloomberg

00:15 | 21 април 2021
Обновен: 08:38 | 21 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Meituan набра 10 млрд от продажба на нови акции и конвертируеми облигации, за да подобри шансовете си да надмине Alibaba Group Holding Ltd. в по-нови сфери като онлайн пазаруване на хранителни стоки.

Казаха, че ще използват набрания капитал предимно за инвестиции в нови технологии, като доставки с дронове и с автономни автомобили.

Очевидно разширяват усилията си за доставки на покупки на хранителни стоки и групово пазаруване на общността. Това е един от основните й приоритети, чрез Meituan Select.

Има голяма конкуренция от такива  компании като Pinduduo, друг стартъп. Сега се полагат интенизвни усилия за набиране на капитал, тъй като е необходим много кеш и към това те ще насочат голяма част от парите си. Определено имат нужда от кеш, тъй като въпреки рекордните приходи, вероятно ще бъдат на червено през следващите няколко тримесечия.

Всички основни рейтингови агенции понижиха прогнозата си за Meituan като се обосноваха с големите разходи за групово пазаруване на общността. Това е начина, по който ще оползотворява парите.

Оценката й я поставя почти на върха на капиталовата й позиция. Това показва, че инвеститорите са се доверили.

Въпреки това акциите й загубиха 36% от стойността си след своя връх през февруари. Дължи се най-вече на тревогите за китайските технологични акции, след като Пекин нанесе удар върху империята на Джак Ма и опасенията, че това ще засегне и други и ще погълне Tencent и дори самата Meituan.

Пред вид факта, че вкарва толкова пари в нови бизнеси, в нови сфери и приходите й все още са добри, анализаторите изглеждат позитивно настроени към нея, въпреки някои негативни последствия върху акциите й в краткосрочен план.