Защо COVID е най-смъртоносен в Бразилия?

Крис Кей, Bloomberg

16:14 | 16 април 2021
Преводач: Мария Попова

Индия наскоро изпревари Бразилия и зае второто място по мащаб на пандемията. Но и двете страни съобщават приблизително еднакви данни за заболелите – около 14 милиона души. През изминалата година, в Бразилия имаше няколко вълни, докато в Индия имаше един пик през септември и сега, когато ръста на случаите започна през февруари.

Голямата разлика между двете държави е в процента на смъртните случаи. В Индия, този процент е трайно под средния в световен мащаб и в югоизточна Азия. Докато в Южна Америка той е трайно по-висок. Няма отговор на въпроса защо вирусът е по-смъртоносен в този регион, но има много спекулации около генетични фактори и по-силния масов имунитет в южна Азия. Теорията е, че излагането на голям брой заразни болести по някакъв начин повишава имунитета и води до смекчаване на реакцията на организме при COVID.

В Бразилия се наблюдава една от потенциално най-смъртоносните мутации на вируса. Бразилският вариант Р1 беше идентифициран за първи път тук. Учените твърдят, че той се разпространява по-бързо и превзема градовете в Бразилия и е вероятната причина в страната така и да няма намаляване на новозаразените. Това доведе до огромно напрежение в болничната система.

За Индия също има теория, че се разпространяват различни варианти, които обаче водят до по-малко смъртни случаи. Наскоро учени установиха, че два от вариантите имат прилики с този от Бразилия, но те смятат, че има сериозен недостиг в данните за генома на вариантите, за да се картографира разпространението на различните варианти на COVID в страните.