Лорд Браун вижда много възможности за енергийна ефективност, част 1

Лорд Джон Браун, старши консултант на General Atlantic

14:51 | 15 април 2021
Обновен: 15:08 | 15 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Ясно е, че промяната на начина, по който трябва да мислим променя почти всичко на всеки пазар - поведението на потребителите, индустрията, нашия личен живот, държавната дейност. Така че възможностите за инвестиране са огромни. Наличният пазар е в почти всичко, което правим.

Важният момент или повратната точка е хората да осъзнаят, че климатът, рискът за климата е много голям за оцеляването на човечеството и за нашето индивидуално здраве.

Всъщност ако анкетирате хората, те сега смятат изменението на климата за по-голяма заплаха, отколкото Ковид-19. Наистина разглеждат това като много важна лична заплаха.

Този въпрос ми беше поставен, когато започнах да се занимавам с фонда за възобновяема енергия през 2007 г. Хората всъщност си мислеха, че е това е просто начин за изхвърляне на пари.

Фондът спечели много пари, повече отколкото вложи в конвенционална енергия по същото време.

Има много възможности. Енергийна ефективност, например, управление на емисиите. Как да разберем колко емисии излъчваме и как да ги намалим.

Например хората смятат, че метанът е много важен парников газ. Вероятно е 20 до 40 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. Последните измервания показаха, че в сравнение с това, което хората отчитат, количеството, което излъчваме, може да бъде до 10 пъти по-голямо. Така че имаме нужда от начини за измерване на това отчитане.

Трябва да помислим как да декарбонизираме въглеводородите. Оценката показва, че все още около 70% от нашата енергийна система в световен мащаб е направена от въглеводороди за около 10 години. Така че това е неприемливо. Трябва да разберем как да използваме въглеводороди и едновременно да декарбонизираме.

Това е бизнес. Има бизнес във всякакви области. И мисля, че когато започнете нещо и направите достатъчно от него, цената му пада. Това е кръговрата на инженерната крива на печалбата. Можете да го видите при вятърните турбини, при слънчевите панели. Всъщност можете да го видите и при LED осветлението, което сега е поевтиняло и ползите за околната среда са огромни. Така че, трябва да се постави началото.

Вижте втора част на видеото.