Бълард от Фед очаква ръст 6,5% през 2021г

Джеймс Бълард, президент на Федералния резерв в Сейнт Луис

12:17 | 13 април 2021
Преводач: Антон Груев

Да, очаквам растеж от на американската икономика от 6,5% за 2021 година. Той ще е един от най-бързите за година от 80-те години. И определено ще е забележителен като темп. Това са очакванията ни, но нека видим дали ще се изпълнят.

Поне аз смятам, че тези стимули бяха включени в оценката и бях сигурен, че Конгресът ще приеме законът и президентът ще го подпише, както и че темпът на ваксинации ще се увеличи, което и стана. Вярвах и че разпространението на препаратите ще бъде успешно, което също се случи.

Трябва да попитате епидемиолозите колко голям е рискът. Те предупреждават, че има рискове от понижение, така че ще следим ситуацията. Смятаме обаче, че ваксинационната стратегия работи и до момента успяваме да държим и различните щамове под контрол.

На практика почти няма новини за хора, които са били ваксинирани и се разболяват тежко или умират.

Ако това започне да се случва, би било сериозен проблем. Окуражаващо е че през последните 100 години успяхме да овладеем други заболявания. И се надявам, че и този път стратегията ни за имунизация ще проработи в САЩ и ще оставим пандемията зад гърба си.