Обясни това: Бунтовете в Северна Ирландия

Питър Фланаган, Bloomberg News, Дъблин

09:17 | 13 април 2021
Обновен: 09:17 | 13 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Петролни бомби и фоерверки хвърлени срещу полицията и отвлечен автобус, който е запален.

Насилие обхвана Северна Ирландия, след като стари противоречия и напрежението клед Брекзит хвърлиха сянка върху крехкия мир.

Аз съм Питър Фланаган за Bloomberg News от Дъблин. Ето какво трябва да знаете.

Какво стои зад насилието в Северна Ирлнадия?

Искрата, която разпали насилието може да бъде проследена към проблеми с полицията. Малко вероятно беше да ескалират до това ниво, ако не беше продължаващото противоречие поради споразумението за Брекзит.

Част от него, известно като Протоколът за Северна Ирландия разпали напрежението сред юнионистите, които искат Северна Ирландия да остане част от Обединенито кралство заедно с Англия, Шотландия и Уелс.

"Брекзит е огромна трансформация. Мирният процес в Северна Ирландия разчиташе на внимателен баланс между Великобритания и Ирландия, като Северна Ирландия е едновременно британска и ирландска. При ЕС това бе възможно не само при икономически и правни условия, спазване на еднакви правила и т.н., но също имаше и политически и символични условия", каза Кейти Хейуърд, професор в университета Куийнс, Белфаст.

"Това до голяма степен бе нарушено от Брекзит. Мнозинството от юнионистите гласуваха за напускане. Има традиционен евро скептицизъм сред тях. Мнозинството от националистите гласуваха за оставане. Това добави допълнителен елемент на поляризация в Северна Ирландия".

Какво представлява Протоколът за Северна Ирландия и защо е толкова противоречив?

Протоколът е част от споразумението за Брекзит, според който се избягват проверки на границата между Северна Ирландия и Ирландия. Той запазва Северна Ирландия в митническата зона на ЕС и голяма част от общия пазар.

Това означава, че товари, които влизат на територията на Великобритания трябва да бъдат проверени, преди влизане в региона. Така се гарантира че стоката отговаря на стандартите и правилата на ЕС.

Границата бе преместена в Ирландско море

Сделката позволява също на северноирландските износители да имат лесен достъп до общия европейски пазар и до британския вътрешен пазар. Но някои юнионисти смятат, че това е подкопало мястото на Северна Ирландия във Великобритания.

По-основно, северноирландските юнионисти казват, че не е правилно това, че проблемът не се разглежда по същия начин, както АНглия, Шотландия и Уелс.

От практична гледна точка, новата система създава повече документация, забавяне и разходи, когато се внасят стоки в региона.

Има ли гаранция че протоколът ще издържи дълго?

Северна Ирландия ще има право на мнение за протокола през 2024 г.

Въпреки че точните подробности предстои да бъдат изяснени, парламентът на региона ще гласува по споразумението.

Ако обикновеното мнозинство подкрепи протокола, след 4 години ще има друг вот.

Ако и двете групи – тази на националистите и на юнионистите го подкрепят , няма да има друг вот още 8 години.

Ако събранието обаче отхвърли протокола, проблемът с границата може отново да се върне в дневния ред за обсъждане.

Може ли Брекзит да ускори обединението на Ирландия?

Малко вероятно е това да стане скоро. Почти век след разделянето й, мнозинството от Северна Ирландия иска да остане част от Обединеното кралство.

Въпреки това открито се обсъжда такава възможност, ако Брекзит доведе до задействане на подобни процеси.

Според мирното споразумение за Северна ИРландия т.н. обединение и вот за границата и обединението на Ирландия  може да бъдат обсъждани, ако британското правителство сметне, че такъв референдум може да бъде насрочен.