ЕС разделен относно ваксината на Astra Zeneca

Мария Тадео, Bloomberg

18:15 | 9 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Въпреки заключенията на здравните регулатори на ЕС вчера, че ползите от ваксината на AstraZeneca надвишават риска, Eвропейският съюз все още е много разединен относно начина на тълкуване и прилагане на този доклад за безопасност.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес призовава правителствата от блока да изградят координирана стратегия, казвайки че ще бъде „от ключово значение да говорим с един глас“.

Въпреки това, Германия сега се стреми да ускори ваксинацията в страната, като увеличава периода от време между първата и втората доза.

Други държави, ограничават ваксината на Astrа за над 60 годишните.

Но зад всичко това стои ръста в процента на ваксинациите в цяла Европа, което е наистина положително и може би малко пренебрегвано в новините.

Дали не сме достигнали някакъв свръх песимизъм относно Европа?

Броят на заразените и хоспитализациите все още остават невероятно високи. Европа не може да се обедини и да бъде единна относно това какво да прави с различните ваксини, с които разполага.

И все пак факта е, че наблюдаваме значително нарастване на процента на ваксинациите, според Мария Тадео от Bloomberg: 

"Ако погледнете цифрите сега, те рисуват картина, която е много по-нестандартна, но и по-оптимистична.

Вчера Германия имаше ден на чудовищен напредък, що се отнася до ваксинациите. Ваксинирани бяха над 60 хиляди души. Това е брой, който Великобритания би направила при един добър ден. Сега те успяха да включат общопрактикуващите лекари, за да помогнат.

В четвъртък французите потвърдиха, че ще достигнат 10 милиона ваксинирани до средата на април, а след това до 20 млн през май и 30 млн през юни.

Испанският министър-председател каза, че разпределението ще се утрои през второто тримесечие и ще постигнем стадния имунитет през август.

Това е месец предсрочно. Припомням, че 21 септември се дава като дата за постигане на стадния имунитет.

Предстои да видим дали инерцище се ускори. Но неоспоримо е, че тонът се е променил."