Ирландия иска да участва в дебата за глобалните данъци

Паскал Донахю, председател на Еврогрупата и финансов министър на Ирландия

20:30 | 8 април 2021
Обновен: 23:22 | 8 април 2021
Преводач: Антон Груев

Първо трябва да кажа, че отговаряйки на въпроса ви го правя в качеството си на финансов министър на Ирландия, а не като председател на Еврогрупата. Причината за това е, че има много различни възгледи свързани с данъчните правила в Европейския съюз, както и в останалия свят.

Относно дискусията за глобална корпоративна данъчна ставка, искам да подчертая, че малките и средно големи икономики трябва да участват в него. И да се има предвид, че данъчните режими могат да бъдат използвани като част от конкурентното предимство на малки и средни икономики. И това със сигурност ще бъде отбелязано от много държави в предстоящите разговори. По целия свят бяха направени огромни промени в корпоративното облагане с положително значение.

Вярвам, че навлизаме в нов период на промяна, който ще включва дебат или решение за минимален данък по целия свят. Но трябва да имаме предвид, че не само големите икономики имат нуждата и желанието да бъдат конкурентни и да развиват страните си. Това е нещо, към което се стремят всички правителства.