ЕС признава, че работните места от Лондон няма да отидат в Европа

Садик Кан, кмет на Лондон

09:54 | 8 април 2021
Обновен: 09:54 | 8 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Опасявам се, че лошите новини относно финансовите услуги са, че имаме Brexit без сделка. Няма сделка с ЕС що се отнася до сектора на финансовите услуги.

Министърът на финансите работи по меморандум за разбирателство.

Имам надежда, че ще постигне сделка с Европейския съюз. Наистина е важно за юридическите, счетоводните и финансовите услуги да постигнем сделка с ЕС.

Ясно ми е обаче, че независимо от това основните ни силни страни все още са налични - нашите уникални екосистеми: науките за живота, университетите, културата, технологиите, театрите ни.

Надявам, че когато някой обмисля къде да работи и постави Лондон спрямо Франкфурт, Брюксел, Париж - обичани градове, но да избере Лондон по други причини, освен тази дали имаме сделка с ЕС или не.

Говоря директно с директори, банкери и други. Добрата новина е, че никой не говори за напускане на Лондон. Това, което се случва, е че градовете в Европейския съюз, по причини, които всички разбираме, признават че офисът в Лондон е нещо, което никой друг град не може да предложи.

В ЕС има и други големи градове, които могат да предложат едно или две неща, привлекателни за банковите и финансовите услуги. Лондон има всичко.

Голямото предизвикателство за нас е да гарантираме, че нашето правителство и финансов министър ще постигнат сделка с ЕС.

Оптимист съм, че ще бъде постигнато споразумение, защото не е в интерес на никого да нямаме достъп до единния пазар.

Но също така мисля, че ЕС признава, че работните места от Лондон няма да отидат в градове в ЕС, а вероятно в Ню Йорк, Сингапур и Хонконг. Това не е от полза за ЕС.