BCapital подкрепя технологиите във всички индустрии

Дейзи Кай, партньор, BCapital

16:00 | 5 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Не искаме да споменаваме цифри, но имаме ангажимент към Китай и през годината смятаме да пуснем фонд за инвестиции в Китай. Мислим за около 30-40% от общия фонд.

Забелязваме много бърза промяна в потребителското поведение. Дигиталното здравеопазване навлиза много бързо в Китай. Например търсим и водеща фирма за продажба на авточасти в Китай, както и в подобрение на ефективността с данни. Инвестирахме и в много лидерите на е-търговията, които да позволят на новото поколение играчи на пазара да се развиват и да им помогнат с прогнозата за инвентарите и цените.

Повече ефективност, водена от данните и софтуера.

При дигиталното здравеопазване търсим воден от данните алгоритъм, който да намали цикъла на намиране на лекарства.

B Capital е силен в здравеопазването.

Ще подкрепим ноухауто в индустрията и водещите китайски компании.

Например търсим управление на хронични болести, също и телемедицина.

Китай има 100  млн болни от диабет – това е огромен пазар, който е пренебрегнат.

Права сте, че смятаме, че всяка индустрия би могла да бъде обновена дигитално.

Например в миналото имаше много успешни китайски потребителски интернет компании, които бяха включени сред най-големите фирми в света.

Това обаче е само началото.

Има още толкова много стойност за създаване. Все още сме в началото на веригата на стойност, при предлагането.

Традиционните индустрии все още далеч не са дигитализирани или свързани. Нито са умни.

Всяка индустрия, изискваща много труд би могла да бъде трансформирана така, че значително да подобри ефективността си. Това важи за производството, но и за услугите.

Защо да купуваме например всяка година застраховка за колата, ако караме колата само по 2 дни на седмица? Можем ли динамично да оценим застраховките на базата „плащай като ползваш“.

Всичко това, целият този подход ще се прилага и за настроено към личните нужди образование, настроено към личните нужди здравеопазване. Светът наистина върви към смяна на парадигмата.

Китай е на границата на тази нова икономика. Страната преживява тази промяна чрез свързване и създаване на по-умни индустрии.