Лаборатория в Тоскана произвежда моноклонални антитела

Киара Албанезе, Bloomberg

16:30 | 8 март 2021
Автор: Мария Попова

Новото лекарство, което се разработва в Сиена всъщност е едно от малкото с вероятност за значителна ефикасност срещу новите варианти на вируса.

Toscana Life Sciences разработва нов вид моноклонални антитела – лекарство, което е едно от най-ефикасните в лечението на Covid-19. Лекарството представлява лабораторно получен протеин, който имитира реакцията на имунната система и може да е особено благотворен за хора, които все още не са ваксинирани и могат да се заразят с вируса. Да влезем в лабораторията.

Клаудия Сала е начело на изследователския екип работещ по новото лекарство:

"Това лекарство е особено ефикасно срещу варианта, който първоначално се появи в Ухан и срещу варианта, който се разпространява основно в Европа. Наскоро, ние доказахме, че нашите антитела са ефикасни и срещу така наречения британски вариант. Ние сме много оптимистично настроени и проучванията продължават, за да се докаже, че лекарството работи срещу южноафриканския и бразилския вариант", казва Сала.

"В клиничните изпитвания, които ще започнат скоро ще тестваме възможността да прилагаме лекарството с мускулна инжекция. Това значително ще опрости логистиката, защото ще преминем от венозни инжекции към мускулни инжекции, а това определено ще облекчи ситуацията. Понеже пациентите заразени от коронавируса биха могли да получат лекарството в дома си или при техния лекар. Така не се налага да остават дълго време в болница, за да получават лекарството".