Resilinc: Важно е, че доставките на чипове станаха приоритет

Биндия Вакил, директор на Resilinc

15:27 | 8 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Недостигът на чипове започна от миналата година.

Сега очакваме изключително изострена ситуацията.

Започна с пожари в два големи завода за полупроводници в Япония – един през юли и един през октомври.

После имаше стачки в заводите за чипове в Европа.

Накрая се прибавиха и последиците от Covid и пожарите в Калифорния, рекордния брой урагани, зимните бури, проблемите с контейнерите, довели до недостиг. Приземяването на Boeing 777 предизвика недостиг на въздушни превози.

Една миналата седмица научихме, че в Тайван има недостиг на вода, който създава проблеми с водоснабдяването. Това е основно условие за производството на чипове.

Така че ситуацията сега е много интересна.

Посоката, избрана сега от правителството по въпроса за веригите на доставка е вярна. Първо те направиха устойчивостта на веригите за доставка приоритет от националната сигурност.

Това беше първото, което трябваше да направят и го направиха най-после.

Разбирането на пейзажа на веригите за доставка, кои са най-важните играчи, кои са глобалните обекти и региони, които са важни за веригите на доставка – това е първата стъпка за информирано решение по въпроса на кое трябва да се обърне внимание в доставките. Къде трябва да пазим резерви, къде трябва да има повече запаси и какво да направим, за да избегнем подобни проблеми като липсата на санитарни материали миналата година, която постави на колене здравеопазването.

От критично значение е картографирането на веригите за доставка. Разбирането на глобалните зависимости е първата стъпка.