Преболедувала рак ще лети в Космоса

Хейли Арсенó, член на екипажа на космическата мисия Inspiration 4

22:30 | 6 март 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Работя в тясно сътрудничество с главния хирург на болницата. Имам опит при спешна помощ, работих в Спешно отделение три години и половина, преди да получа настоящата си работа. Просто си припомням някои умения и се запознавам отблизо с наличните на борда ресурси.

Всичко ще започне по-късно този месец. Толкова се вълнувам!

Първото, което ще направим , е центрофугата за претоварване, в общи линии ще сме в машината, която се върти много, много бързо, като скоростно атракционно влакче. И тялото ни трябва да привикне към голямо налягане.

После ще преминем през много тренировки в симулатор. Ще учим орбитална механика, като основни ракетно-космически науки. И ще им посветим известно време, за да се подготвим за всяка евентуална ситуация. Искат ние да сме максимално подготвени.

Ще правим проучвания, като проекти. Детайлите им в момента се уточняват.

Известно време ще обикаляме в орбита и ще наблюдаваме Земята. Но с нетърпения чакам да водя видео разговори с децата от болница St. Jude.

Все още го разработват, но мисля, че ще е страхотно да мога да покажа на тези деца как би могло да изглежда бъдещето им.

Мисля, че е защото съм била в SpaceX три пъти, познавам всички главни инженери и те наистина си разбират от работата. И поддържат невероятно ниво на безопасност. Мисля, че в деня на изстрелването може да се притесня, но на този етап просто се вълнувам.