Обяснете ми това: Сесията на парламента в Китай

Карън Лий, Bloomberg Хонконг

16:49 | 4 март 2021
Автор: Мария Попова

Тази седмица хиляди членове на китайския елит се събират в Пекин на конгрес. Ето какво трябва да знаете.

Обясни ми това. Най-голямата политическа среща в Китай.

Какво представлява Националния народен конгрес?

Това е годишната среща на китайския парламент, среща на официалните ръководители на втората по големина икономика в света. Нарича се Национален народен конгрес и продължава между 10 и 14 дни в Пекин. Очаква се да присъстват около три хиляди члена на конгреса и самият президент Си Дзинпин. Управляващата комунистическа партия използва конгреса, за да обявява основните си политики и промените във властта.

Важно е да се знае, че този парламент е формален и ратифицира решенията взети от други държавни органи. Партията иска да е сигурна, че всички важни решения са взети преди предложенията да се подложат на гласуване.

Различно ли ще е тазгодишното заседание?

С какво се различава заседанието тази година от предишните?

Тази година, сесията се открива на 5-ти март и за втора поредна година ще се проведе предимно виртуално заради ограниченията свързани с COVID -19. Обичайно присъстват множество журналисти от Китай и от  цял свят. Те са събрани в Голямата зала на народа и общуват с всички официални лица, които управляват Китай. Но тази година няма да е така.

Какво се очаква на заседанието?

Какво очакваме от заседанието тази година? Няколко неща. Китай ще обяви икономическите си планове и бюджета, включително и плановете си за развитие на отбраната. Възможно е да се оповестят промени в изборната система в полуавтономния Хонконг, които ще дадат по-големи възможности за контрол на правителството в Пекин. Макар мерките в Хонконг да на се включени в дневния ред, Кери Лам наскоро заяви, че Китай трябва да реши проблемите около местните избори. Това подхрани спекулациите, че промени може и да има.

Друг въпрос, който може да се разгледа е политиката на страната по раждаемостта. В момента семействата могат да имат две деца, но дълго време те бяха ограничени до едно дете.

Пред какво е изправен Си Дзинпин?

Пред какво ще се изправят тази година китайското правителство и президента Си Дзинпин? Нарастват международните критики по проблеми като първоначалната реакция на Китай спрямо COVID -19, отношението му към мюсюлманите уйгури в провинция Шънджън и затягането на примката около Хонконг.

Нарастват и притесненията заради военният натиск над Тайван, който Пекин с мята за своя територия. Всичко това става на фона на необходимостта Пекин да пренастрои отношенията си със САЩ сега, когато Джо Байдън стана президент след сериозното им влошаване по времето на Тръмп, включително и търговската война.

Самият Си, иска да консолидира властта преди евентуалното му слизане от ръководния пост в партията след изтичането на втория му мандат догодина.