Кога повече няма да има смисъл да произвеждаме петрол

Майк Макглоун, Bloomberg Intelligence

18:30 | 3 март 2021
Автор: Антон Груев

Далеч сме от този момент, защото суровият петрол се използва за производство на енергия и на практика на всичко.

Например бои, разтворители, пластмаси и много други. Той помогна за развитието на човешкия вид. Но за транспортни горива вече не ни трябва толкова петрол. Споменахте и декарбонизацията. Най-важното в случая е, че го заменяме от технологиите. Ето защо съм положително настроен към метали участващи в чистия преход като платина, паладий, никел и сребро.

По отношение на потреблението, да и това е най-важният фактор. Общото потребление на течни горива в Съединените щати е същото както беше и през 2004. Тоест не се е променяло от 15-16 години и остава около 20 млн. барела на ден.

Но общото производство и БВП са се увеличили с по 80%. Каква е причината? Не е заради електромобилите, заради новите технологии. Аз шофирам хибрид, просто натам отива света. Вече не използваме толкова петрол, но добиваме много повече. Това са иновациите. Иновациите са вечният враг на суровинните компании, защото натискат цените надолу.

През последните 4 години САЩ се върнаха малко назад, все едно да възхвалявате китовата мас. Просто повече не се нуждаем от толкова петрол. Сега отиваме в другата посока и тенденциите, с които администрацията на Тръмп се бореше ще бъдат ускорени.  Това е неизбежен напредък в технологиите на човечеството. Заради слънчевите панели, и електромобилите, които вече не са авангардни.

Кати Удс заяви, че до края на сегашното правителство, електромобилите в САЩ средно ще струват 18 000 долара. Всичко е заради популярността.