Чувствате ли се гадно след ваксината срещу Covid

Джейсън Гейл, Bloomberg

13:00 | 3 март 2021
Автор: Мария Попова

Реакциите на мястото на поставяне на ваксината могат да са много специфични. Възможно е да изпитате болка, а има и системни реакции.

Треска или повишена температура, може да ви заболи глава или да се чувствате отпаднали.

Наблюдават се и някои други системни реакции.

Те се проявяват по-често при млади хора отколкото при по-възрастни.

Реакциите може и да са неприятни, но обикновено траят кратко време и са далеч по-леки от това, което причинява естествената инфекция със SARS-CoV-2.

Ваксините са подробно тествани за безопасност преди да бъдат одобрени.

Когато започне мащабното им прилагане, те се следят строго чрез системи за наблюдение след излизане на пазара за неочаквани или редки реакции, които са твърде необичайни, за да бъдат уловени при клиничните изпитвания.

И макар неблагоприятните реакции към дадена ваксина да не са необичайни, тези продукти не биха били лицензирани, ако реакциите са тежки или с дълготраен ефект.

Предимно имунната система и нейната реакция на чуждия материал или ваксината, която е в организма ни.

След това идва овладяването на клетките и протеините необходими за формирането на адаптивния ни имунен отговор и превръщането му в запаметена реакция.

Така следващия път, когато организмът се срещне със същия чужд агресор, ще може да реагира по-бързо и с по-голяма специфичност.

Понякога, първата доза се описва като зареждане на имунния отговор.

А втората доза се описва като усилване на този отговор.

Тя често задейства масовото производство на сигнални за имунната система молекули или цитокини, които причиняват болките в мускулите, треската, втрисането и отпадналостта, които ваксинираните изпитват понякога.

Добрата новина е, че втората доза трябва да доведе до дълготраен и по-силен имунен отговор.

Е, това поне показва, че имунната система е разпознала този чужд материал, ваксината и реагира по начина, по който трябва да реагира. Така че, това е много добре. Това трябва да ви защити срещу SARS-CoV-2, ако наистина се срещнете с него.

Приемането на лекарства за облекчаване на болката и температурата, когато се проявят тези симптоми няма да влоши качеството на имунния отговор.